Dressing musztardowy do sałaty

() Gęsty, aromatyczny sos do sałaty i nie tylko.

Opis

Tajemnicą dobrego sosu do sałaty jest proporcja oliwy do octu 3:1, a także dobre wymieszanie aż do uzyskania gładkiej, gęstej emulsji. Nejlepiej robić sos w słoiku z zakrętką, który po wlaniu składników zakręcamy i energicznie nim potrząsamy. Sos można też wymieszać w energicznie małą trzepaczką.

Jako dodatek proponuję wypróbować nasze musztardy smakowe. Z musztardą z suszonymi pomidorami uzyskamy lekko kwaskowy dressing z drobinkami suszonych pomidorów, z miodową - sos lekko słodkawy, ciemny - świetnie komponuje się z czosnkiem. Po dodaniu musztardy z chili i imbirem powstanie ostry aromatyczny dressing świetny także do surowych warzyw. Wszystkie składniki wymieszać energicznie, polewać sałatę tuż przed podaniem. Sałatę można ew. posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami z oliwy i wiórkami parmezanu.

Składniki

Składniki: 3 części dobrej oliwy (np. 100 ml), 1 część octu - winnego, balsamicznego (np. 30 ml), 1 łyżeczka brązowego cukru lub łyżka ulubionego miodu (warto poeksperymentować np. z miodem gryczanym czy kasztanowym), 1 łyżeczka musztardy z suszonymi pomidorami/z chili i imbirem/ miodowej, rozgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie) sól i prieprz do smaku.

TAGI: przepisy, musztarda, sałata, sos, dressing, vinegret
FB