Przepisy

W tym dziale znajdą Państwo oryginalne przepisy na różne potrawy,
w których można wykorzystać nasze produkty

Muffiny z konfiturą pomarańczową i czekoladą

Pieczona biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli i piwem

Dressing do sałaty z musztardą figową

Marynata do mięsa z musztardą z whisky i zielonym pieprzem

Sekret warzywnej sałatki

Bułeczki z czekoladą i konfiturami

Domowa pizza

Francuska tarta z cebulą

Dressing musztardowy do sałaty

Opis

Tajemnicą dobrego sosu do sałaty jest proporcja oliwy do octu 3:1, a także dobre wymieszanie aż do uzyskania gładkiej, gęstej emulsji. Nejlepiej robić sos w słoiku z zakrętką, który po wlaniu składników zakręcamy i energicznie nim potrząsamy. Sos można też wymieszać w energicznie małą trzepaczką.

Jako dodatek proponuję wypróbować nasze musztardy smakowe. Z musztardą z suszonymi pomidorami uzyskamy lekko kwaskowy dressing z drobinkami suszonych pomidorów, z miodową – sos lekko słodkawy, ciemny – świetnie komponuje się z czosnkiem. Po dodaniu musztardy z chili i imbirem powstanie ostry aromatyczny dressing świetny także do surowych warzyw. Wszystkie składniki wymieszać energicznie, polewać sałatę tuż przed podaniem. Sałatę można ew. posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami z oliwy i wiórkami parmezanu.

Składniki

 3 części dobrej oliwy (np. 100 ml), 1 część octu – winnego, balsamicznego (np. 30 ml), 1 łyżeczka brązowego cukru lub łyżka ulubionego miodu (warto poeksperymentować np. z miodem gryczanym czy kasztanowym), 1 łyżeczka musztardy z suszonymi pomidorami/z chili i imbirem/ miodowej, rozgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie) sól i prieprz do smaku.